"Tajemnice gruzińskiego smaku" - Giorgi Maglakelidze

No Comments

       Tytuł: Tajemnice gruzińskiego smaku
       Autor: Giorgi Maglakelidze
       Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
       Liczba stron: 208
       Cena: 49,90

   


    

Sposobów na podróżowanie jest wiele. Oferty last minute, przeprawy autostopem idealne na studencką kieszeń, zorganizowane urlopy stworzone z myślą o osobach ceniących sobie wycieczki z przewodnikiem oraz poznawanie wszelkiego rodzaju turystycznych atrakcji. Co jednak zrobić, gdy ciągnie nas do innych krajów, a brak nam czasu na kilkudniowe odcięcie się od rzeczywistości? Gdy chęć poznania nowych kultur przytłoczona zostaje przez pustki w portfelu lub natłok obowiązków? Najlepszym sposobem, z którego sama często korzystam, jest gotowanie. Feeria zapachów, smaków, oszałamiających kolorami produktów, skutecznie zastępuje wyprawy w nieznane. I chociaż każdy wie, że potrawy, nawet jeżeli są najpyszniejsze, stanowią jedynie substytut dla zwiedzania zakamarków świata, to skutecznie przenoszą nas, przynajmniej na krótką chwilę, w miejsca orientalne i wyjątkowe.
Sięgając po książkę kucharską autorstwa Giorgi Maglakelidze, dostajemy możliwość zapoznania się z 79 przepisami na tradycyjne, gruzińskie potrawy, które oczarują nie tylko najbardziej wybrednych smakoszy. Receptury wyjaśniające sposoby przyrządzania różnego rodzaju przystawek, dań głównych, deserów, sałatek oraz sosów, są jedynie elementem większej całości, przedstawiającej zainteresowanym, uroki oraz kulturę Gruzji. Oprócz zaskakująco przyjemnych dla podniebienia potraw np. tych stworzonych jedynie z bakłażana czeka nas barwna uczta także dla oka. Estetyczne fotografie koncentrujące się nie zawsze na jedzeniu, urzekają, wprowadzając niezwykle plastyczne akcenty, zachęcające do zanurkowania w tym, co dla południowego Kaukazu charakterystyczne.
"Tajemnice gruzińskiego smaku" to pozycja idealna dla każdego, kto poszukuje niestandardowych, kulinarnych rozwiązań. Połączenie wyrazistych smaków pochodzących z kuchni Azjatyckiej ze swojskimi produktami dostępnymi w każdym europejskim sklepie, używanymi w wielu rozpowszechnionych nawet w naszej rodzimej, polskiej kuchni przepisach. Zestawienie tak niebanalne daje możliwość spojrzenia na znane nam warzywa, mięsa i ryby, w sposób zupełnie nowy. Pozwala ożywić to co powszednie, podejmując znane potrawy na nowo, nadając im nowego aromatu oraz waloru. I choć wydawać się może, że gruzińskie potrawy przez swój brak rozpowszechnienia jak w przypadku kuchni włoskiej lub chińskiej, w przygotowaniu są czasochłonne lub skomplikowane, pragnę Was uspokoić. Treść większości przepisów nie jest dłuższa, niż kilka zdań, a dania, szczególnie jarskie, nie przekraczają budżetu kilkunastu złotych.

Aby móc zrecenzować książkę kucharską, zrobiła to, co każda osoba, która sięga po tego typu publikację. Zabrałam się do gotowania. Z blisko osiemdziesięciu proponowanych potraw, wykonałam pięć i z góry uprzedzam, nie zamierzam na tym poprzestać. Sos ze słodkiej oraz pikantnej papryki, aromatyczne szaszłyki z wieprzowiny, bakłażan w bułce tzw. przeze mnie oraz moich przyjaciół zafascynowanych tą recepturą bakłażanem po studencku, a także dwa warianty
chaczapuri czyli gruzińskiego placka drożdżowego, najczęściej serwowanego z serem żółtym bądź białym. Po przygotowaniu oraz co oczywiste – skonsumowaniu potraw muszę stwierdzić jedno. Było pyszne! Kuchnia gruzińska urzekła mnie do reszty. Zachwyciła mnie zapachami wonnych przypraw, które przez cały proces obróbki jedzenia unosiły się w powietrzu. Rozkochała intensywnymi smakami, tak nietypowymi dla kuchni polskiej, a wykonanymi niemal tymi samymi produktami, z których robi się niedzielny obiad. Wszystko przyrządzało się prosto i przyjemnie, nawet własnoręcznie ugniatane ciast. I chociaż do jednego przepisu poświęconego wypiekowi mam zastrzeżenie wynikające z nieczytelnej informacji dotyczącej ilości sugerowanego użycia składników, to uratowanie zbyt rzadkiej konsystencji ciasta, nie okazało się problemem.
Jeżeli poszukujecie w jedzeniu przyjemności, lubicie eksperymentować w kuchni, a przede wszystkim jeść, ta książka jest właśnie dla Was. Nie ważne, czy w kuchni czujecie się jak ryba w wodzie, czy dopiero zaczynacie swoją przygodę z kulinariami. W "Tajemnicach gruzińskiego smaku", znajdziecie coś dla siebie!

Ocena: 8/10
                                        Za udostępnienie książki, serdecznie dziękuję:
                                     

Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze

Prześlij komentarz